Selectează o Pagină

Apă de ploaie.

 

O fetiță în picioarele goale merge pe malul unui ocean sărind din când în când atunci când valurile o ating. Plaja este plină de milioane de stele de mare aduse de furtuna de azi-noapte. Își ține cu o mână fusta în poala căreia adună 2-3 stele de mare. Le duce apoi în valuri și le dă drumul. O muncă sisifică. Un bătrân o vede și o întreabă: “De ce duci stelele în ocean, oricum nu le poți salva pe toate.”


Unul dintre modurile în care se poate face economie ar fi colectarea apei de ploaie (care altfel de pe casă/bloc s-ar scurge la canalizare) pentru a fi folosită în diverse moduri: stropirea spațiilor verzi, spălarea vehiculelor sau spălarea closetelor.

 

 

Există desigur și o condiție: apele care sunt depozitate mai mult de 72 de ore trebuie tratate înainte de a fi utilizate.
Să presupunem că avem un mic bloc cu 15 closete, 10 litri fiecare. Dacă sunt folosite de 2 ori pe zi, avem 300 de litri consum zilnic, în 72 de ore rezultând un consum de 1 metru cub. Cu două ploi în 30 de zile, la un interval de 3-4 zile, economisim 30 lei pe lună pentru tot blocul. 30 de lei, da, o sumă infimă.
Adăugați la asta faptul că este necesară o coloană de apă în plus exclusiv pentru apa reziduală și rezervoare de WC cu admisie dublă (una pentru apa normală, potabilă, una pentru apa de ploaie). Plus un hidrofor care să împingă apa de ploaie prin respectiva coloană. Plus un spațiu aferent lui în camera tehnică (2-3 mp).

Ok, numai probleme și investiții serioase pentru o economie de 30 lei de lună. Sau maxim 100 când plouă mai des de 2 zile pe lună. Ceea ce la noi nu se întâmplă.

Atunci de ce să faci asta?


”Nu, dar pentru cele pe care le duc în apă, contează.”


Economia a 30 de lei pe lună este insignifiantă, dar dacă cei care ar alege să facă asta ar depăși o masă critică, atunci furnizarea de apă potabilă ar putea să își încetinească creșterea, pentru că de scădere nu poate fi vorba.

Poate, ”economisirea a 30 de lei”, chiar contează.

Într-un fel.