Selectează o Pagină

Casă de colecționar.

 

Okay, vă propun un exercițiu: gândiți-vă la interiorul de mai jos din punct de vedere obiectiv, argumentat și apoi întrebați-vă dacă vă place. Poate nu vă place deloc, poate că ceva din el rezonează cu gusturile voastre sau poate că este exact ce-ați visat. Dar obiectiv, din perspectiva demersului, amenajarea este corectă și răspunde unei cerințe esențiale: “making a space feel like home”.

Când vorbim despre amenajarea unui spațiu de locuit, în afara câtorva aspecte ce țin de funcționalitate și ergonomie, și care sunt astfel destul de fixe, tot ce înseamnă opțiuni stilistice cad sub incidența preferințelor personale. De aceea poți distinge între good design – bad design până într-un punct. Dincolo de această delimitare fină, cel care va trăi zi de zi în acel spațiu decide, în funcție de nevoile lui interioare.  De fapt… asta este una din marile provocări ale unui designer: să transpui într-un spațiu exterior aspirațiile, visele și valorile din universul interior al celui care va locui acolo. Casele oamenilor sunt un spațiu intim, de refugiu; este unul dintre motivele pentru care nu sunt de acord cu interioarele standard, la cheie.

Închipuiți-vă acum provocarea pe care o reprezintă amenajarea casei unui colecționar, pentru care obiectele capătă o semnificație aparte, lucruri aparent banale devin piese de valoare cărora trebuie să li se dedice în mod special un loc în spațiu. Înțelegerea resorturilor interioare ale celui care trăiește în spațiu devine esențială. Astfel, deși unele elemente par excese sau excentrice, înțelegând demersul amenajării totul capătă un sens, o logică și un firesc de “acasă”, chiar și pentru cel care nu locuiește acolo. Și până la urmă, poate chiar în asta constă o ambientare reușită.

photo © Lufe Gomes

Acum, din perspectivă obiectivă, culorile îndrăznețe sunt minunat suprapuse: scaunul cu o nuanță de galben-portocaliu în dreptul peretelui albastru-turcoaz, verdele lămpilor de tavan vintage și rozul pal din bucătărie, accentele de negru, accesoriile portocalii sau roz sau albastre! Mobilierul vintage, ros pe la colțuri, parcă are de spus o poveste și dau exact acea notă intimă, de istorie personală, valoare pe care colecționarii o atribuie tuturor obiectelor pe care le păstrează.  Un butoi negru de tablă pe care să scrie Chanel no. 5 mi-aș pune și la mine… poate chiar cu Chanel în el! Și dacă vă plac lucrurile cu adevărat surpinzătoare… uitați-vă la baie!

photo © Lufe Gomes

photo © Lufe Gomes

photo © Lufe Gomes

photo © Lufe Gomes

Iar ca părere personală, ce găsesc minunat la acest spațiu este sinceritatea cu care expune toate obiectele și faptul că fiecare detaliu reflectă personalitatea și preocupările celui care locuiește: benzile desenate înrămate, colecția de viniluri, papușile cu membrii formației Kiss sau cele de ventriloc și restul micilor obiecte care creează “the homey feeling”. De fapt… toate acele detalii pe care le recunoști, unele în care te regăsești, și care te fac să exclami  “Ah! Uite costumul de iepure din Donnie Darko! Masca din V for Vendetta!”. Ca să vă faceți o idee, proprietarul este un DJ colecționar din Brazilia, iar la amenajare au lucrat cei de la Studio Guilherme Torres.

photo © Lufe Gomes

photo © Lufe Gomes

photo © Lufe Gomes

photo © Lufe Gomes

photo © Lufe Gomes

photo © Lufe Gomes

photo © Lufe Gomes

photo © Lufe Gomes

photo © Lufe Gomes

photo © Lufe Gomes

Și să nu uităm: “Fuck the good art this is the way we see it”.

Via yatzer.com