Selectează o Pagină

“Fashion is architecture. Is a matter of proportions.” – a spus o dată Coco Chanel.

Oricât de lipsită de substanţă şi vanitoasă ar putea părea lumea modei, are la bază un act creativ solid. Probabil că, dincolo de finalitatea comercială, cei mai mulţi arhitecţi care au mers şi către fashion, s-au lăsat fermecaţi de infinitele opţiuni creative pe care design-ul de modă îl are.

Mulţi dintre noi nu ştim că în spatele unor brand-uri uber cool sunt arhicteti. STARarchitects mai bine zis.

Exemplu meu preferat (de la care de fapt am pornit documentarea pentru acest articol) sunt Rem Koolhaas şi Rem D Koolhaas.

Şi îmi place foarte mult United Nude. Rem şi cu nepotul lui sunt în spatele acestui brand, pe care l-au fondat în 2003. Fiecare pantof este desenat ca o reinterpretare a unui obiect de arhitectură iconic, cu forme care sfidează gravitaţia.

Mobius, de exemplu, care redefineşte geometria convenţională este un pantof făcut dintr-o singură banda, sau colecţia Eamz ce este inspirată de obiectele de mobilier a lui Charles şi Ray Eams.

C’mmon, United Nude rocks, dincolo de objects of desire sunt o mare declaraţie de inginerie. Se poate şi frumos şi comfortabil deci. O spun în calitate de purtătoare de pantofi UN.

Un alt exemplu vine de la japoneza Airi Isoda, care, după ce a profesat ca arhitect că decis că fashion-ul este calea ei. Văzând creaţiile ei simple, însă extrem de ingenioase, tind să îi dau dreptate.

 

Mai amintesc de spaniolul Paco Rabanne, care şi-a făcut studiile de arhitectură la Beaux Arts în Paris şi care din 1966 creează haute-couture fashion sau Gianfranco Ferré, nu degeaba supranumit “the architect of fashion”, care a avut şi el un background universitar în arhitectură.

Mai este o lungă listă de arhitecţi care s-au intersectat cu moda accidental, în colaborări cu diferite mărci consacrate. Multe colaborări au rămas cu o tentă experimentală, nefinalizată, însă câteva merită menţionate, cum ar fi:

Frank Gehry, câştigător al premiului Pritzker şi foarte cunoscut pentru proiectul Guggenheim Museum din Bilbao a fost invitat de firma franceză J.M. Weston să creeze nişte cizme-pantofi-botine. A făcut-o cu succes, împreună cu fiul său Alejandro şi rezultatul poate fi achizionat în boutique-urile J.M. Weston pentru 1,400 EUR.

 

Doamna “born in Irak” Hadid, a cărei notorietate în arhitectură depăşeşte mult sfera specialiştilor, s-a jucat creativ cu design-ul pentru Swarowski, Melissa, Puma sau Lacoste. Ansamblul de forme organice, care curg una din alta în arhitectura ei, se regăsesc şi în creaţiile sale de fashion.

Ce să zic…unde pune un arhitect mâna (sau mintea) iese frumos, nu? Forget Mihai Albu.