Selectează o Pagină
Episodul 6, Fetesti
In timpul filmarilor primului episod, m-a sunat o prietena draga sa-mi spuna ca a murit un prieten comun. Era pompier si a murit in misiune. Dar in afara de asta, era un om frumos, mereu disponibil, cu sufletul curat ca un copil. Era genul acela de om caruia chiar nu ai fi crezut ca i se poate intampla ceva. Imi mai povestea din cand in cand despre oameni pe care i-a salvat, sau altii pe care nu a reusit sa-i salveze. Si spunea despre ei: “s-au dus la Tata sus”. Uite asa s-a dus si el intr-o zi. Si am ramas muta in fata puterii vietii si a mortii atunci cand am aflat. Am ramas uitandu-ma in gol, fara macar a plange..cu un sentiment de absurditate si lipsa de sens in suflet.
Cred ca la o luna am aflat ca vom face cazul de la Fetesti. Un pompier murit la misiune care a lasat un urma o familie pe care noi urma sa o ajutam.
Lucrurile asadar se leaga, sincronicitatile exista si ne dau un “glimpse” despre un oarecare sens in viata si moarte. Mai mult, cand am ajuns la Fetesti si l-am cunoscut pe Andrei, baiatul care, in ciuda faptului ca tatal lui a murit in misiune fiind pompier, vrea sa se faca pompier mi s-a facut pielea de gaina. Pentru ca Andrei are aceeasi privire sfioasa cum avea Razvan, este in aceeasi zodie cu el, are aceeasi legatura sensibila cu mama lui. Asa cum avea si Razvan. Prietenul meu pompier mort in misiune.
Cat despre ce am facut noi acolo ca si arhitecti, iata mai jos:
Principala provocare a fost aceea de a scapa de umezeala si mucegai. Eu am transpus asta in intentia metaforica de a creea un spatiu nou CURAT. Curat inseamna minimalist, simplu, alb, monocrom, luminos.  Eu m-am ocupat de zona centrala, compusa din living / dining / bucatarie si holurile adiacente. Am incercat sa unific spatiile vizual, astfel incat cele doua holuri sa fie ca o continuare fireasca a spatiului central.

fetesti3

 

fetesti9

Pe de alta parte, datorita faptului ca balconul era inchis, camera centrala a casei era foarte putin luminata si astfel si amplifica sentimentul de intuneric, umed si neigienic. Pentru a mari senzatia de profunzime, am facut un vizual urias cu o imagine din natura, pe care l-am printat apoi pe PAL lucios si l-am aplicat pe perete.

fetesti-1

 

fetesti6

Am pozitionat in fata lui cateva suspensii din sticla, care sa arunce reflexii si, prin intermediul umbrelor sa amplifice spatiul si sa dea luminozitate.

Am exclus din amenajare toate elementele decorative pe care le-am considerat gratuite, reducand tot ambientul la esenta. Toate depozitarile sunt gandite inchise.

Mi-au placut mult tablourile facute de Adela, cu tema marina, care sustin ideea de curat si aerisit. Adela are un mod anume de a creea, de a improviza si recunosc ca de multe ori rezultatul ma surpinde maxim. De data asta, o tot vedea pe la alte filmari cum coboara din rulota si aduna de pe camp tot felul de ciulini si pietre. Apoi, cand am ajuns la Fetesti, s-a ascuns intr-un garaj de la bloc si a inceput sa creeze. Cu ciulini, pietre, vopsea, silicon…. Bravo Adela.

fetesti2

 

fetesti20

Omid a facut camera lui Andrei si a obtinut la fel, un spatiu curat si minimalist, insa spectaculos. Comoda facuta de el din lada veche suprapusa cu picioare noi este absolut geniala.

fetesti7

Ne-am integrat cu toti in atmosfera  de comunitate “de la bloc”. “Vecina, ai cumva un ceai sa-mi dai?”. Avem rulote vacine de etaj….

fetesti14

 

fetesti10

M-a impresionat foarte mult modul in care familia onoreaza memoria lui Gabi prin pastrarea tuturor obiectelor personale intr-un spatiu ca un altar. Asa ca am decis sa continui intentia lor intr-un proiect special, care insa sa transmita un mesaj optimist. Timpul nu sta in loc, si viata continua chiar in ciuda faptului ca o persoana draga nu mai este langa ei. Asa ca le-am facut un ceas deconstruit, o metafora a timplui. Fiecare cifra din ceas  realizata din patrate de placaj, ascunde in spatele ei o poza cu Gabi.

fetesti4

Viata chiar merge inainte. Si oamenii traiesc prin ce au lasat in urma lor.

fetesti16