Selectează o Pagină

Barcelona gourmet.

Câteva rânduri, câteva poze, despre câteva locuri unde poţi să-ţi înnebuneşti papilele gustative dacă ai drum prin Barcelona. Și dacă nu ai drum, eu zic să îţi faci.

Barcelona pare, şi este, un oraş corect. Nu degeaba este studiu de caz pentru urbanism la facultate (cea de arhitectură, right). Dincolo de asta, personal, mi se pare că nu excelează cu nimic. Mai puţin mâncarea. Mâncaaarea, ei bine, da. Am citit undeva o comparaţie frumoasă despre originile şi influenţele bucătăriei catalane: “Gaudi şi alţi artişti modernişti au creat suprafeţe uluitoare compuse dintr-un mozaic alcătuit din bucăţele ceramice neregulate, spărturi de farfurii sau alte obiecte smălțuite, în culori cât mai vii şi cu origini diferite, reuşind să creeze o compoziţie care nu mai are nimic în comun cu designul bucăţelelor componente, însă are un efect artistic de ansamblu extraordinar. Acesta tehnică este cunoscută ca şi “trencadis”, cuvânt care, din punct de vedere etimologic, porneşte de la verbul “trencar” (în catalană) ce însemnă a rupe sau a fragmenta. Acelaşi lucru se poate spune şi despre bucătăria catalană, că este un “trencadis” format de-a lungul ultimelor secole din diverse influenţe.

Du-te la:

Piaţa Santa Caterina

 


Poate nu atât de cunoscută ca Boqueria, ea a fost renovată briliant în 2005 de arhitecţii Enric Miralles şi Benedetta Tagliabue de la EMBT, folosind un registru amplu de forme, culori şi materiale, o adevărată explozie vizuală (formele curbe ale acoperişului placate cu ceramică colorată, structura metalică cu detalii speciale, panouri riflate din lemn – ce se regăsesc şi pe clădirile din zonă), care te pregăteşte pentru interior.

Interior care abundă în oameni, culori, arome, locuri de mâncat, locuri de băut cafeaua, locuri de socializat sau pur şi simplu de cumpărat 100 gr. de jambon.

 

Comerc 24


Adrian Ferran a închis porţile lui El Bulli şi se pare că îl va deschide într-o nouă formă în 2014. Pentru pelerinii gourmet, este o alternativă – Comerc 24, patronată de Carles Abellan, chef ce a lucrat în apropierea şi sub inspiraţia lui Adrian Ferran. Restaurantul îşi propune să dezbrace “high cuisine-ul” de aură de sacru, aducând-o mai aproape de consumatori, prin preţuri şi ambient. Şi pe bune, reuşeşte. Locul este discret, nepretenţios, iar mâncarea surprinzătoare. Absolut.
Interiorul este acel artsy – industrial, atât de tipic pentru Barcelona: stâlpi metalici retro, pereţi închişi la culoare, bucătărie deschisă, totul punctat de mobilă cu accente roşii, galbene şi portocalii.
De încercat: salata cu flori sau tartar de ton cu gălbenuş de ou.

 

Abac

Într-o intersecţie super traficată, găseşti ABAC Barcelona, adică arhitectură, design de interior, spa, zen garden, restaurant cu stele Michelin, toate reunite în jurul unui boutique hotel cu 15 camere.

Restaurantul cu un decor neutru şi ferestre mari către o grădină superbă şi misterioasă, serviciul impecabil, mâncarea cu adevărat gourmet fac din locul ăsta o adevărată experiență senzorială de 360 de grade. Vei trăi pur şi simplu un moment de reverie şi de conştientizare a senzațiior.
Gustă “Iberian false egg yolk with Potato Parmentier” şi “over snow of yogurt and biscuits, flower’s nectar and violet ice cream”.

Bubo


Pentru un happy ending gourmet, du-te într-una din locaţiile Bubo. Acelaşi cadru de design semi-industrial cu texturi și culori reci, în care prăjiturelele sunt contrapunctul colorat.

Și de încercat acasă: o reţetă preferată dintr-o carte primită de la nişte prieteni preferaţi. Al căror oraş preferat este Barcelona. Ca urmare s-au şi mutat acolo.