Selectează o Pagină

Sau cum să-ți iubești pașnic bicicleta, fără să te lovești de ea prin casă.

 

Am ieșit luni cu bicicleta; da, fix în acea zi însorită dintre zilele astea ploioase. Concluzie: s-a deschis în mod oficial sezonul de biciclit.

Nu vreau să fiu negativistă, dar, de vreme ce știm bine că orice bucurie vine la pachet cu micile ei probleme, pe lângă vânătăi, câini comunitari, mentenanță sau echipament, am început să mă gândesc serios la soluții de depozitare. Pentru fericiții posesori de bicicletă personală, dar nu și de garaj aferent, este o provocare să înghesui coarnele unei “bicle” în spațiul, și așa ticsit cu tot felul de lucruri!, al unei debarale de bloc… asta în cazul minunat în care acea debara există. Iar pentru nefericiții aceiași posesori de biciclete personale… cunoaștem coșmarurile cu bicicleta furată de pe casa scării/ curtea blocului. În acest context menționez că în spațiul meu locativ, comun ca suprafață,  găzduiesc două biciclete (a mea și a unei prietene), ocazional un câine (mare) și patru cauciucuri auto de iarnă. La un moment dat m-am panicat!

Firește că, dacă vorbim de un apartament de bloc comunist, oricum ai întoarce-o, tot te vei lovi de bicicleta ta de oraș sau de munte (mai simplu este cu cele pliabile, dar… “no mountain for you” în cazul asta!). Totuși, în funcție de spațiul de care dispune fiecare, situația se poate îmbunătăți într-un fel sau altul. Și aici intervine designul și inovația!

 

/ Locul 1 – și preferatul meu este un suport simpatic realizat de două tinere canadiene care formează DIMINI. Ingenios, cu o notă de umor și mai ales util, suportul este aparent dintr-un simplu placaj de lemn. Și loc pentru cască, da?

// Locul 2 – Bike Shelf este ideea lui Chris Brigham, fost designer grafic, acum premiat de revista Dwell pentru ideea sa la categoriile “People’s Choice” și “Play Category”. Și-a transformat garajul în atelier ca să experimenteze, iar obiectele sale nu arată rău deloc! Bike Shelf vine în esențe de lemn și dimensiuni diferite, în funcție de preferințe și tipul de bicicletă.

/// Locul 3 – este cam ce mi-ar trebui mie pentru două biciclete. Very Nice Bike Rack al lui Daniel Ballou vine în două versiuni, una pe care îți poți suspenda bicicleta pe perete (suport mai degrabă pentru cele ușoare) și una de podea. Foarte simplu și elegant, nu degeaba îi spune “very nice”!

//// Locul 4 – italienii de la BYografia au mers pe ideea că dacă ceva tot nu poate fi ascuns, atunci să-l facem cât mai vizibil și frumos. De acord! Mai mult decât atât, alăturarea unui raft sau a unei biblioteci în care ținem cărți, CD-uri și obiecte de valoare, care spun lucruri despre noi, cu o bicicletă, face ca abordarea lor să fie una simbolică, înteriorul casei vorbind și mai mult despre personalitatea celui care o locuiește. Din punct de vedere funcțional, compartimentul pentru bicicletă are brațe ajustabile, pentru diferite dimensiuni.

///// Locul 5 – … dar l-aș trece oricând pe locul 1 pentru preț, ingeniozitate și eficiență, este un stâlp de la IKEA, din sistemul de depozitare STOLMEN. Dacă vă pricepeți și aveți chef de meșterit, pe IKEA Hacker găsiți toate detaliile de asamblare! Și subliniez: două biciclete, nu una!

… MENȚIUNE să-i spunem – dacă aș locui într-o casă cu tavan înalt… le-aș suspenda pe toate așa!

Go biking!