Gourmet kitchen.

 

Am să încep cu o foarte frumoasă idee care aparent n-are nicio legătură cu subiectul în discuției, dar care mi-a atras atenția, pentru ca mai apoi să-mi dau seama că se răsfrânge asupra tuturor aspectelor vieții noastre. Neil Gaiman (ați văzut Coraline, nu?) povestește într-un discurs, teribil de inspirațional, cum a ajuns el scriitor:

“… the one thing that you have that nobody else has is YOU. Your voice, your mind, your story. Your vision. So write and draw and build and play and dance and live as only YOU can.”

Și acum să vorbim despre bucătării! Bucătăria ta. DESIGNED AROUND YOU: un sanctuar culinar unde se petrec toate minunățiile care-ți trec prin cap și-ți încântă papilele, unde-ți primești prietenii cu bunătăți și poate un vin bun, unde faci experimente à la Jamie Oliver sau înveți să treci peste… catastrofa unor paste nu tocmai al dente. Tradițională, minimalistă, industrială, homey-like, IKEA-style, super-modernă, ea poate fi unică, la fel ca tine. Dacă vei cere ajutorul unui designer (ceea ce este de fapt indicat, pentru că sunt foarte multe detalii de avut în vedere), povestește-i despre obiceiurile tale în bucătărie, despre ce și cum gătești, despre ce înseamnă spațiul ăsta pentru tine.

Trecem la fapte: acesta este un fel de potpuriu al bucătăriilor. Variante de unde să te inspiri, idei pe care le-ai putea adapta la propria bucătărie, materiale, spații, culori, corpuri de iluminat, you name it! Notează orice-ți place și imaginează-te în spațiul respectiv.

 

VP Interiors 2010 contemporary kitchen

 

Aici… ne cam place. Rețetă: a se lua stilul rece – industrial combinat cu travertin lucios și a se încălzi cu un genial blat de lemn natur lăsat puțin “rough”, pe niște picioare metalice pe care, dacă mă uit mai atent, cred că se văd și liniile de sudură. Parchet maro-roșcat pe suprafața gri a mobilierului. Scaune Mademoiselle Missoni, de la Kartell, și accesorii colorate pentru un pic de accent cromatic. Apoi corpuri de iluminat. “Perfect choice.”

West Philadelphia Kitchen contemporary kitchen

 

Ne mai clătim ochii cu asta… un fel de “country-contemporary”… masă cu picioare din profil metalic, același blat din lemn, scaune IKEA transparente. Suprafața vitrată din spate și florile de câmp. Atât. Simplu și frumos.

Oceanside Glasstile Elevations Platinum modern kitchen

 

Foarte simplă. Fără accesorii. Dar combinația de materiale și nuanțe și grinda îmbrăcată în lemn… te-ai vedea și tu în bucătăria asta? Un stil mai sobru, mai masculin.

Apartment - Hadar Yosef ,Tel Aviv contemporary kitchen

Două lucruri: portocaliu și verde. Spațiu alb, curat, cu cele două accente. În spatele chiuvetei o suprafață lucioasă de stiplex sau sticlă prinde reflexiile luminii.

Kitchen contemporary kitchen

 

And now I give you… bucătăria cu tablouri! Bifăm urmatoarele: blat din inox, fronturi albe, simple, podea foarte deschisă… dar! corpuri suspendate de culoarea lemnului; excelentă combinație. Accent verde. Tablouri care umplu aproape întreaga suprafață a peretelui cu locul de luat masa. Nu ne dăm în vânt după scaune în contextul ăsta…
NowHouse modern kitchen

Bine, bine, ne cam place. Modern, cu un mic accent industrial, creativ, original. Aici ar trebui să ai și casa pe măsură.

Pleasant Valley contemporary kitchen
Okay, poate nu avem tavan înalt casetat, nici ferestre cât tot peretele care cine știe pe ce terasă dau și cu ce priveliște… Să zicem. Dar o banchetă făcută pe comadă poate fi un foarte bun spațiu de depozitare. Pentru o atmosferă feminină, elegantă, dar cosy în același timp, culorile sunt pale și din aceeași zonă (nuanțe de bej sau turcoaz foarte deschis). Tăblia capitonată face toți banii.

 

www.lago.it

Bucătăria, care… nu seamănă a bucătărie, vine de la producătorul italian de mobilă, LAGO. Super-modernă, colorată, geometrică, jucăușă, cu mult mobilier suspendat, poate fi exact ceea ce-ți dorești dacă nu te dai în vânt după stilul clasic, industrial sau country. De asemenea, dacă ai mult-mult spațiu deschis.

Să trecem în zona country acum: scaune vintage, blat cu mozaic, mult lambriu, fronturi profilate dar și, dacă e spațiu, un colțișor cu birou și laptop, numai bun să cauți rețete de brioșe pe net.

Ei bine, eclectic este cuvântul pe care-l căutam! Puțin Art Deco, puțin modernism, puțin parchet clasic, avem o bucătărie cu de toate. Mozaicul verde cu albul mobilierului… apoi servanta roșie, apoi superbele scaune Hans Wegner, apoi candelabrul cu brațe simple, apoi terrierul West Highland… of, nu ne mai oprim!

Charmean Neithart Interiors, LLC. eclectic kitchen

 

Aveți o mică debara? O nișă în care puteți organiza un loc de depozitare? Punem și un tapet simpatic ca fond pentru polițele albe și borcanele multicolore?

Bucătărie proiect Aron Cotruș

Negru-alb, turcoaz-auriu. Lămpi Tom Dixon, scaune de bar Marylin Monroe de la KARE. Butoni Zara Home. Bucătărie feminin-sofisticată. No country, no traditional.

Bucătărie proiect Negruzzi II

Bucătărie în living și totuși separată. Marele perete de sticlă rezolvă problema mirosului de mâncare în restul casei și lasă spațiile să comunice vizual.

.

În condițiile unor astfel de bucătării, nici nu mă miră că ultimul trend de socializare este cel în care chemi un “private chef” acasă și petreci gourmet cu prietenii.

Bon apetit!