Casă din baloți de paie.

 

A fost odată ca niciodată… Pe vremea când nu aveam betoane, cărămizi porotherm și nu știam exact ce înseamnă rupere de punte termică și risc seismic construiam case mai bine izolate și mai rezistente la cutremure decât multe de acum. Unele erau din chirpici (paie, lut, păr de cal), cob (apă, lut, paie și nisip).

Altele sunt din baloți de paie. Iată câteva avantaje “solide” ale acestui tip de case, avataje ce le pot aduce din nou în actualitate, mai mult decât experimentele izolate pe care le fac adevarații pasionați de ecologie sau cei cu bugete restrânse:

– în mod evident, sunt extrem de bine izolate termic, nemaifiind necesar polistirenul. Cu mențiunea că, în cazul baloților de paie, casa “respiră”, existând un minim schimb de aer prin porii peretelui de baloți.

– se construiește mult mai spornic. Asta este valabil din momentul în care te apuci efectiv de stivuit baloții, căci timpul pe care ar trebui să il dedici documentării și proiectării ar trebui sa fie destul de consistent, având în vedere că nu există multă experiență în domeniu.

– este ecologică, pentru că da, baloții de paie nu sunt produse fabricate ce necesită un consum de resurse și poluare. Mai mult decât atât, în mod normal, multe paie se ard pur și simplu, contribuind la mărirea emisiilor de gaze de seră, pe când astfel ele devin folositoare și nepoluante pe toată durata ciclului de viață.

– da, este foarte ieftină.

– surpriza: este rezistentă la cutremure. Când mi-a spus asta cineva, nu am crezut neapărat, însă iată o simulare:

 

 

Pentru un look eco chic, poți combina baloții de paie cu o tencuială din cob aruncat pe pereți la interior și exterior. Acesta se poate trata cu ulei de in și ceară de albine astfel încât devine rezistent la apă, foarte asemănător tadelaktului. Daca vrei ceva “sleeck” poți opta pentru gips-carton la interior, respectiv placări tip HPL la exterior. În ambele variante tencuiala va proteja peretele atât de foc, cât și de viețuitoare minuscule.

Peste toate, poți adăuga un acoperiș de stuf.

După toate astea îți imaginezi o casă ca în muzeul satului? Uite-te mai jos să vezi ce design poate rezulta din utilizarea unor materiale organice precum paie, lemne, sticlă… și da, OK, ceva tehnologie și expertiză.

 

 

Mai mult, aici: inhabitat.