Despre frumuseţea uitată a Mării Negre.
Am fost un weekend la mare. La Marea Neagră şi mai precis la Mamaia. Şi mai şi mai precis, la Năvodari. Am să evit să scriu despre lucrurile pe care toţi le ştiţi deja: densitatea de prost gust (care mai are puţin şi devine autenticitate, vai nouă), de lipsa de educaţie sau de mizerie. Obiectiv vorbind, Mamaia este DECÂT un amestec în proporţii ciudate de: zgomot, linişte, măslini sălbatici, pet-uri, plaje încă pustii, kitesurf, rafinăria din zare, restaurante proaste, hoteluri bălţate, Adi Minune, Florin Salam, The Mission cu Moby și Şuie, construcţii oligofrene, telegondola, waterpark, Rex, o fâşie de pământ între mare şi lac şi de ce nu, satul de vacanţă. Subiectiv vorbind, dincolo de astea este şi altceva, este o frumuseţe uitată a Mării Negre.
Pentru că e luna mai şi nefiind mai nimeni la mare, am putut să descopăr cu adevărat această frumuseţe uitată şi îngropată de culori ţipătoare, alucobond şi termopoane. Şi am şi poze pentru a te convinge.
În primul rând, drumul este o experienţă în sine, la fel ca şi destinaţia. Câmpul (de altfel plicticos de moarte ca idee în sine) acoperit de grâu aflat la vremea “pubertăţii”, de un verde şi o textură superbe, în care te pierzi cu privirea, îl găsesc meditativ privit de la fereastra maşinii.
Şi acum top likes:
Spotul de kite de pe plaja Kazeboo. Îmi place liniştea, lumea de acolo, Dorin şi Dodo (și Titus) care se încăpăţânează să trăiască simplu şi autentic, marea, nisipul, ride-ul cu kite-ul, vântul, dar şi aşteptarea lui. Trebuie să spun însă, toate acestea există în formula asta poate încă 2 weekenduri, când lumea va tropăi şi se va da drumul la Kazeboo, care se ţine tare să demonstreze un paradox: Kazeboo se autointitulează “Beach, fish, kite. Quiet”. Well, avem beach, avem şi nişte hamsii semi bune la “signature restaurant”, avem şi kite lângă, însă “quiet” este de fapt muzica cu volum maxim. Muzică proastă-comercială-dance, şi, ca să fie sigur efectul, cu dj-ul care urla din când în când “kazebooooooo”. Păcat de set-up-ul locului care este gândit foarte frumos, cu un design aerisit şi meridional.
Măslinii sălbatici pe care îi mai găseşti din loc în loc pe plaje.
Rafinăria Năvodari – îmi place cum arată, industrial şi misterios şi de fiecare dată când trec pe acolo îmi imaginez ce şi cum se întâmplă înăuntru. Punctez – îmi place doar cum arată, nu şi cum poluează.
Plaja de la Corbu şi drumul către plaja de la Corbu.
Clădirile părăsite ale fostei tabere de copii Năvodari – un exemplu atât de curat şi elegant de arhitectură, care pare că este din ce în ce mai greu de replicat în zilele noastre.
Hotelul Rex, pentru ceea ce reprezintă ca simbol al arhitecturii interbelice arisocrate.
Mâncarea de la restaurantul Chevalet. Și numai mâncarea. Căci locul este… să spunem “aproximativ”. Însă acolo am aflat că există stridii la Marea Neagră, am mâncat scoici sălbatice (şi nu de fermă), un chefal foarte bun şi un tartar de vacă pregătit special în faţa noastră chiar de către patron.
OK, şi la final trebuie totuși să mai şi râdem, nu numai să cădem în contemplaţie serioasă asupra frumosului, vă pun şi nişte glume vizuale din perla litoralului românesc. Mamaia forever!
În primul rând, culorile… culorile incredibile şi combinaţiile lor. Voila!
Hotelul Midia este evident albastru, pentru că midia este albastră. Sau dacă nu este albastră, creşte în Marea Neagră. N-ar trebui atunci să fie albastra? Hmm…
Apoi iată şi vedetele aliniate pe toată faţada locului în care se dau în spectacol.
Atât.
All together, iti lasa un gust amar. Probabil ca astia suntem ca natie majoritara – manele, zgomot, circ. Iar unii dintre noi sunt mereu out of the target group :)
Oricum macar ai mai incercat o data. Si eu ma duceam la mare o data pe an, in amintirea vremurilor studentiei, sperand ca voi mai gasi ceva din farmecul de atunci – doar Radio Vacanta …,
dar am renuntat de vreo 3 ani incoace. Ma revolta ca avem km de plaja si nici macar un loc agreabil si civilizat.
dar cel mai tare este ca am fost si prin costinesti o tura sa vedem cum mai e….; este atat de trist, nu iti vine sa crezi cum a decazut locul. si in cativa ani…parca ieri mergeam in teambuilding la vilele vox, sau cum se cheama. este o ruina totul; o ruina patetica….
Bine punctat Alina; eu am copilarit in Constanta, Mamaia si imi este atat de greu sa revad locurile…exact cum ai spus tu “ruina patetica”. Ai vazut si in Constanta,Piata Ovidiu? Un cartier care ar fi putut fi o adevarata “perla” este tot o ruina. Cate un bloculet nou sau o vila cocheta parca ar vrea sa strige ca inca mai este timp.
Si totusi…parca imi pierd Speranta.
Dar la capatul dispre Navodari in Mamaia este un loc la care ma intorc cu drag: Crazy Beach. Parca esti in alta lume departe de manele, zgomot si unde in amurg de seara un batranel cu miscari lente aprinde un mic foc de tabara; daca te nimeresti si intr-o seara cu luna plina..Voila..cina romantica!Sper sa nu fi disparut anul acesta ca toate lucruile bune ale trecutului.
daa, e tare frumos la crazy beach…nu era deschis weekendul asta; dar e foarte misto; si ipanera si h2o; toata zona aia e “nepoluata”
dati-mi voi sa fac un comentariu asupra itoralului romanesc si a supra zonei istorice a orasului Constanta . ce s-a intamplat cu statiunile suntem de vina cu totii incepand de la cei ce ne conduc pana la oamenii de rand care ii voteaza pe acesti oligrofreni si jigodi ,care nu au nici o scrupula cand vine vorba de bani si de a face bani , acesti politicieni care s-au prelindat la putere si au vazut in statiunile aste facute de comunisti un sac de bani , acelor primari gen MAZARE, IORGUS-mangalia si altii care prin vanzarea de spatii verzi si-au umplut buzunarele cu bani grei iar despre centru istoric al orasului constanta o parte o are vina si acei ce se cred mari arhitecti gen DORIN STEFAN , colegamea de facultate MIRELA BANCESU care la cererea lui mazare au facut un plan de urbanism zonal pentru zona istorica a orasului in care taluzul verde a fost vandut , acel taluz care il vezi dinspre portul tomis sau de la poarta unu , si propun amplasarea de constructii cu 20 etaje casa distruga si mai tare ceeace a ramas , FELIX ARSENE , IONUT TOMA care au umplut mamaia cu constructii ( vezi cele facute pe malul lacului sau la intrare in mamaia) asta este tristetea mare , pacat, mergem la bulgari e mai eftim si mult mai placut
e pacat intr-adevar…; primarii nu fac decat sa spoiasca blocurile si sa inchida cu termopan balcoanele si sa puna jardiniere cu flori…si toata lumea se extaziaza; in schimb, adevaratele lucruri de valoare sunt lasate in paragina; mie mi se face greata si de toata ameteala de constructii care sunt facute si in navodari de exemplu, toate ingramadite, cu termopane, balustrade de inox, culori tipatoare si placari cu dibond;dincolo de cuvinte! pe langa cei mentionati de tine, as aduce aminte si de marea arhitecta GOCIMAN, care mi-a fost asistenta si care umple orasul cu forme contorsionate si scapate de sub control; si mai iese in fata si la toate workshop-urile si manifestarile “artistice” ale arhitectilor; sunt putini cei care fac cu adevarat lucruri, daca nu de calitate, macar de bun simt. bunul simt e pierdut pe undeva in spatiu, in alergatura obsesiva dupa diferite moduri de a iesi in evidenta.
Sunt constantean si impartasesc acelasi dispret ca si voi legat de haosul ce a pus stapanire pe acest oras odata mandria Romaniei in sezonul de vara..este de ajuns sa compari imaginea de acum a orasului cu cea din anii 60-70 sa vezi diferentele majore: cladiri aerisite, parcuri ingrijite si atent amenajate din punct de vedere peisagistic..acum orasul se scufunda intr-un mare kitsch, in care apar constructii peste noapte, fara simt estetic sau respectand norme minime de securitate in constructii (vezi hidosenia de pe Stefan cel Mare, langa Prestige/fostul Cinema Progresul)..parcurile dispar metru cu metru peste noapte..vom ajunge sa purtam masti de oxigen cand mergem pe strada datorita aerului nerespirabil de la atatea betoane! Trist!
haos…asa e; mai ales in mamaia, care, natural vorbind, are mari premize…asezata intre mare si lac; acum unde acum 2 ani erau plaje salbatice cu maslini, au aparut total necontrolat cluburi si hoteluri care mai de care mai de prost gust. asta e. macar acum, in septembrie si in iunie sunt mai putini oameni
degeaba avem potential turistic daca nu stim sa-l valorificam intr-un mod civilizat, estetic si responsabil fata de natura..multi ar ucide sa aibe potentialul nostru si noi ne batem joc de el la grupa mare..imagineaza-ti know-how-ul japonezilor, turcilor in domeniul hotelier asimilat resurselor noastre turistice..iti dai seama ce destinatie de vacanta ar putea deveni Romania? i-am detrona pe francezi de pe locul fruntas in secunda doi ;)