“Casa – birou” din centrul Bucureștiului.
Ioana este buna mea prietenă.
Lucrează în domeniul financiar contabil, adică este foarte de încredere, organizată și riguroasă. Asta cu jumătatea stângă a creierului ei, căci, pe de altă parte, jumătatea dreaptă este foarte activă și ea. Adică, în ciuda formației… sau deformației profesionale, Ioana este atât de jucăușă și creativă încât și-a amenajat singură casa și biroul.
Casa este de fapt etajul 1 al unei vile undeva între 11 iunie și Mitropolie, o zonă enclavă în acea parte de București, unde descoperi case cu istorie și frumusețe. Ioana, împreună cu Giovanni, au transformat acest etaj de vilă într-un “home office” tare confortabil și primitor.
Partea din față a apartamentului este “office”, iar partea din spate, care comunică direct cu biroul, însă are și intrare separată, este casa propriu-zisă, compusă dintr-o zonă deschisă de bucătărie, living și dining, cu un dormitor și o baie.
Spațiile au fost gândite ținându-se cont de condiționările pe care o casa veche le are: faptul că nu poți dărâma toți pereții pentru a obține un spațiu larg, deschis și nu te poți juca așa cum vrei tu cu instalațiile prin pereți și tavane de gips carton.
Rezultatul așadar este unul total sincer și spontan, plin de caldură.
Am să încep prin a vă arăta lucrul care îmi place cel mai mult din toată amenajarea: tratarea ușilor. Ușile vechi au fost recondiționate, adică șlefuite și chituite, apoi date cu un baiț albicios, obținându-se un gri foarte elegant și misterios, accentuat de faptul că tocul a fost vopsit alb.
“Animalul” de fetru anticurent care stă la picioarele ușii punctează perfect compoziția cromatică. Precizare – animalul este făcut (adică manufacturat 100%) de Ioana.
Albul pereților este cadrul perfect pentru tablouri, obiecte de sticlă care alternează cu mobila de lemn natur cu forme simple. Rezultatul îl găsesc armonios și relaxant. Un interior total ne-matematic, plin de obiecte personale și personalizate.
Integrarea obiectelor existente în casă (cum ar fi soba de teracotă gri – verzui) este făcută cu mare rafinament.
Sticla, sub forma de polițe, obiecte mai mici sau mai mari sau suprafețe cu oglindă, este prezentă în toată casa, dând o notă de eleganță și feminitate.
Sentimentul de liniște pe care îl trăiești în acest interior continuă firesc și în dormitor, unde se combină foarte interesant mai multe registre de lumină: veiozele, lampadarul și lumina indirectă de sub placarea cu lemn de deasupra patului. Cea din urmă pune foarte frumos în valoare textura brută a peretelului pe care îl luminează.
Un alt element interesant în dormitor este “altarul” de lucruri personale, adică polițe de sticlă pe care sunt puse amintiri din copilărie și obiecte de decor făcute manual.
Biroul din partea din față șterge granița dintre casă și biroul clasic, prin modul în care este amenajat. Sunt foarte multe obiecte care aparțin spațiului de locuit, care fac din acest birou o zonă foarte caldă și “homey”. Și aici apar și sunt puse foarte bine în valoare obiecte ce au fost preluate o dată cu achiziționarea casei – soba, candelabrul de sticlă albicioasă sau covorul cu modele tradiționale.
Ușa dublă din sala de meeting a fost blocată și pastrată doar ca element decorativ, cu același tip de finisare “rough”, care este punctată frumos de bucățile de oglindă cu care a fost înlocuit geamul.
Masa care este folosită ca display pentru cataloage a fost designată și executată de Ioana din ambalaje folosite pentru mobilă. Aceeași combinație de materiale care au fost folosite în toată amenajarea – sticla combinată cu lemnul neprelucrat, cu un aer industrial.
Celelalte două camere aferente zonei de birouri continuă jocul cromatic al suprafețelor mari albe cu pete de culoare date de tablouri, obiecte mici decorative sau coperți de bibliorafturi.
Neașteptați sunt și țurțurii decorativi de pe țeava de gaze, pe principiul: dacă nu poți ascunde ceva ce te deranjează, scoate în evidență!
Ceea ce face cu adevărat special acest interior (în afară de oamenii care îl locuiesc) sunt obiectele făcute manual de Ioana – tablouri, poze vechi mărite și printate sepia, colaje, perne sau chiar obiecte de mobilier.