Manastirea Marcus, maica Serafima si cei 12 ingerasi.

Povestea noastra la Marcus a fost despre a primi si a darui, despre sensul pe care il capata viata atunci cand ti-o dedici altora. Opreste-te o secunda in timp ce citesti si gandeste-te cum ar fi sa te scoli in fiecare dimineata si, in loc sa te gandesti cu ce sa te imbraci, cu cine sa te vezi la cafea, la ce film sa mergi, unde sa pleci in vacanta, ce sa-ti mai iei nou prin casa, de cate ori sa te duci pe saptamana la gym etc…ei bine, gandeste-te cumai fi viata ta fara nici un moment pentru tine. Totul pentru altii. Toata energia, timpul, atentia ta sa fie pentru a-i ajuta pe altii. Asta este povestea Maicii Serafima de la Marcus.
Orice as povesti aici, nimic nu se compara cu experienta traita acolo, sau macar cu cea vazuta la TV, la Visuri la Cheie. Cuvintele sunt sarace.

marcus-21

 

 

marcus-1

La Visuri la Cheie facem case pentru familii si atunci cand ne gandim la familie, cu totii ne gandim la mama, tata, si copii. La Marcus e un alt fel de familie, mai “familie” decat multe pe care le-am cunoscut. O familie cu o mama si 12 copii. O mama adoptiva din punct de vedere legal, insa cea mai adevarata mama pe care eu am intalnit-o.

Concret, la Marcus, misiunea noastra a fost aceea de a continua un vis.  Adica de a finaliza o casa. Casa, gandita de Maicuta, era in faza de “coaja”, de volum gol pe care noi a trebuit sa-l umplem cu camere si sa-l finisam pe exterior.

marcus-26

Best moment: fara discutie cel mai frumos moment este cel in care am ajuns acolo, am vazut (simtit) natura, si le-am cunoscut pe Maicuta si fete. Am plans toata ziua fara sa stiu de ce. Probabil ca sufletul meu a simtit sa se spele cu lacrimi.

Momentul de panica: nu a fost nici unul. Intr-un fel “magic” toate s-au aranjat ca si cum am fi primit ajutor divin. Chiar si lucrurile neprevazute care sunt inerente fiecarui santier s-au rezolvat de la sine.

marcus17

Fav design:
Spatiile comune ale casei, precum si cele doua dormitoare de jos. Am ales pentru tot interiorul o tema eclectica: asta pentru ca in vietile fetelor se impreueaza doua lumi: cea monahala si cea lumeasca. Doua lumi aparent contradictorii, dar ale caror valori se regasesc si se armonizeaza in sufletele oamenilor senini si intelepti. Asa ca am amestecat simplitatea mobilierului si a volumelor cu culori puternice, suprafete mari goale cu detalii foarte lucrate.
Fiind 6 dormitoare pentru 12 fete, am imaginat tot interiorul tratat unitar, cu toate dormitoarele in acelasi stil, si cu un hol cu “ semnalistica” pentru fiecare dormitor. Am creeat un obiect simbol, care sa aiba si rol decorativ si de iluminat. Am desent un inger stilizat, pe care l-am traforat apoi pe o placa de placaj pe si l-am luminat din spate. Si l-am repetat de 6 ori, cu nume diferite..:)

marcus16

 

marcus13

 

marcus9

 

marcus-15

 

marcus-5

 

marcus12

 

marcus11

 

marcus-22

 

marcus-2

 

marcus-3

La fiecare episod avem cel putin cate un proiect special, care se inspira din visele, nevoile..unele chiar nerostite, ale personajelor noastre. Mi-a fost destul de greu sa gasesc ceva aici..si m-am tot framantat cu colegii mei, si nu mi-a venit nici o idee creativa. Pana cand intr-o seara dupa filmare, Cozmin (directorul de productie) ne-a tot zis: “de ce nu faceti ceva sa le ajute pe viitor, ceva legat de faptul ca ar putea sa vanda ceva obiecte facute de ele..?”. Asa s-a nascut Aripi de Marcus, un brand sub care fetele vor putea produce si comercializa produse manufacturate de ele. Numele l-a dat Adela, iar Daliana a facut logo-ul, sloganul fiind dat de Dragos Bucur. Le-am si facut un mic portofoliu de produse…asa de start up. Cateva borcane picate, decoratiuni si farfurii pictate, pe care le-am integrat in amenajare; practic, toata camera centrala a casei are gandite zone de expunere dedicate pentru aceste obiecte.

marcus-4

 

marcus-6

Mi-a placut foarte multe delicatetea interventiilor pe fatada gandite de Omid.

marcus-18

 

marcus-17

Cu ce am ramas: Am plecat cu aripi de la Marcus, cu inspiratie si motivatie pentru a fi mai buna. Mama, sotie, colega, prietena. Toate astea.

marcus7

Fire bonding, de la stanga la dreapta: Cozmin Dan, Florin Branzan, Adela, eu, Isacescu, Daliana Raducan, Dragos

marcus8