Ladinia

Anul asta am fost la ski in Ladinia. Suna exotic, un fel de kingdom of far far away. Este de fapt o zona in Dolomiti, care isi ia numele de la locuitorii ei, ladinii. Este singurul loc in Italia unde am vazut semnalistica, meniuri si evident localnici vorbind o cu totul alta limba. Pentru mine suna a portugheza, insa este o limba retoromana, care se pare ca se mai vorbeste intr-o arie restransa in Elvetia.

5

Stiind ca am un soft spot pentru Cortina D’Ampezzo, mi-am propus sa ies din zona aceasta de confort si sa incercam ceva nou. Nou, dar tot in perimetrul Dolomitilor. Asa ca am fost 20km mai departe, la San Cassiano. Desi foarte apropiate, cele doua zone fiind adiacente ca si domenii schiabile, San Cassiano (si localitatile de langa) difera destul de mult de Cortina.

Cortina este este mai old style chic, in timp ce San Cassiano, Corvara si La Villa sunt contemporary rustic. Pentru mancare gourmet si partii, as ramane la Cortina, insa designwise, am descoperit cateva spoturi care merita ilustrate.

8

 Boe Alpine Lounge – top of design work. Un exemplu superb de arhitectura integrata in natura, cu volume curate, orizontale si detalii absolut impecabile, ca cerul albastru pe care se profileaza muntii. Zona de impinge tava pe care o intalnesti in toate cabanele din Italia si Austria este dovada ca poti manca in style si in varf de munte, pe partie. Halleluiah!

2

6

3

Fanes hotel – classy rustic all the way. Mi-a surprins placut zona de SPA si chalet-utile, decorate cu materiale rustice locale, intr-o maniera minimalista.

1

Un loc care merita mentionat, nu pentru design neaparat, desi nici asta nu este de neobservat (un amalgam organic de rustic, glamour, perdele de dantela, elemente rock, vechituri) este Moritzino; true after ski fun. Live DJ, bombardino, super mega cool bartenders si lume faina. Loft de iarna in Dolomiti.

Nu pot inchide fara un food shot. Creme brule de foie gras de la Baita Pie Tofana. Pe partie la Cortina.

7