NATURAL BORN CLEANERS

Acesta este un post gospodăresc. Nu este design-related, însă este cât se poate de verde şi sănătos.

La urma urmei, viaţa e făcută din lucruri mici, pe care, dacă le abordăm inteligent, ne poate fi mai uşor şi, tangenţial, mai eliberăm puţin planeta de chimicale.

Este vorba despre produsele de curăţat în gospodărie. Cu toţii ne agităm să cumpărăm produse care omoară cât mai mulţi germeni şi bacterii, însă, nu ştim că de multe ori aceste produse sunt mai periculoase decât germenii pe care pretind că îi extermina.


Aşadar, pentru a-ţi curăţa casa fără a risca cât de puţin sănătatea ta, şi pe alocuri şi pentru a economisi bani, ia în considerare următoarele soluţii naturale şi artizanale.

1)Suc de lămâie şi sare  – lămâile sunt, după cum le advertizează şi o groază de produse de curăţenie, degresante şi parfumante. Prin amenstecul dintre suc de lămâie şi sare vei obţine o pastă pentru a curăţa vasele, tocătoarele şi calcarul de pe robineţi.
2) Oţet alb  – nimic nu neutralizează mai bine mirosul de animale care intră în covoare şi canapele decât oţetul. În plus, îl poţi folosi pentru curăţarea geamurilor, filtrului de cafea sau a petelor de pe haine.
3) Ulei – ulei de gătit adică…nu de motor; de oricare ai prin casă – o cârpă îmbibată în ulei curăţă şi dă strălucire (“as seen on TV”) parchetului, mobilei şi obiectelor de fier forjat.
4) Bicarbonat de sodiu – dacă îl amesteci cu puţină apă, pui pe o periuţă veche de dinţi şi cureţi obiecte mici de metal (tacâmuri, desfăcătoare etc). Poţi presăra sub formă de praf pe covor sau pe tapiţerie şi apoi lua cu aspiratorul.
5) Pasta de dinţi –puţină pastă de dinţi pe o cârpă şi lustruieşti perfect obiectele metalice din casă.
6) Ceai negru – în ceaiul negru puternic se pot înmuia toate obiectele care au căpătat rugină. Faci un ceai (negru, negru, ca pana corbului, cu multe pliculeţe) şi laşi apoi la înmuiat obiectele ruginite. După ce le scoţi, rugina se va îndepărta foarte uşor. Tot cu ceaiul poţi curăţa şi podelele de lemn – faci o cantitate suficientă să înmoi mopul şi vei obţine o suprafaţă lustruită şi curată.
7) Glicerina – îndepărtează în mod magic picăturile de ceară de pe mobilă, faţă de masă etc; se înmoaie puţină vată în glicerină şi se curăţa ceara.
8) Miez de pâine albă – ei bine, pâinea te ajută să scapi de faimoasele pete de ruj, de pe hainele tale sau gulerul cămăşii lui albe… Nici nu mai contează. Faci o biluţă mică din miez de pâine şi tamponezi pata bine bine. Asta va scoate la suprafaţă pata, care, o dată ce haina este spălată normal, va dispărea ca prin minune.
9) Folie de aluminiu –  o mototoleşti, o faci ca o migiuţă şi devine un fel de burete minune de curăţat cratiţe, oale şi vase de sticlă de care s-a lipit mâncarea.

Simplu, nu? La treabă. Jos chimicalele, sus pădurea.