Porto, Portugalia, iulie 2015. La diferenta de 2 ore de fus orar fata de Romania, intr-o clima mult mai umeda, Porto este un oras port plin de poveste imbracat in ceramica pictata, culori vii si vesele, si o bucatarie culinara delicios inventiva pe baza de peste si tot ceea ce numai apele pot sa produca. Porto este relativ un oras in puternica refacere si reinventare. Cel mai concludent raport despre calitatea vietii si ceea ce numai Porto poate sa ofere, a fost inregistrat de catre Monocle intr-un buletin bine pus la punct.


090101a02 

0305101112131414a16202223243536373839Porto inseamna mai multe lucruri. Pentru un arhitect Porto in primul rand inseamna orasul natal al arhitectului Álvaro Siza Vieira. In traducere efectiva la fata locului asta inseamna ca la fiecare pas, fie ca-ti urmaresti harta, fie ca nu, mai mult ca sigur accidental te vei intalni la un moment dat prin oras cu ceva produs de Alvaro Siza.


30


34
33 

31 

 

32
Nu am fost niciodata un fan Alvaro Siza in mod special, dar vizionand fondul construit al Porto-ului, e imposibil sa nu cazi prada sarmului arhitectural exterior si interior al volumetriilor aproape exclusiv muzeale, albe si curate, de forma pura ale cladirilor lui Alvaro Siza. Pana si facultatea de arhitectura din Porto este ca un parcurs muzeal, cu rampe si jocuri cautate de lumina si umbra, elemente de surpriza, pereti mobili si mecanisme gandite special pentru ca intregul pachet sa functioneze armonios.2729Porto mai inseamna si locul de aterizare a micului asteroid Casa da Música a lui Rem Koolhaas. La statia de metrou cu acelasi nume, in fondul construit compact al inelului ce se intersecteaza cu bulevardul Avenida da Boavista, Casa da Musica gazduieste atat comunitati de skateboarderi cat si publicul pasionat de muzica in toate formele ei. Turul de vizitare al cladirii dureaza o ora si e facut cam pe fuga. Recomand insa sa va luati un bilet la concert ca sa puteti sa testati pe pielea voastra acustica spatiilor. Portugalia la capitolul muzica in primul rand inseamna fado, acordeon si chitara. Va asigur ca veti fi furati cu totul de virtuozitatea performerilor de la Casa da Musica. Cat despre cladire in sine, am fost putin mirata sa descopar la Porto Academy atat de multi studenti de arhitectura total dezinteresati de arhitectura OMA sau total impotriva ei. Din pacate trebuie sa recunosc ca nu pot vorbi despre Casa da Musica decat frumos deoarece sunt mare fan Rem Koolhaas, asa ca cel mai corect ar fi sa va imbii mai departe sa mergeti si voi pe acolo cand puteti si sa va faceti propria parere despre cum e inclusa in context Casa da Musica si cum schimba perceptia orasului, cat si ce inseamna calitatea spatiilor semnate Rem Koolhaas.


25


26La capitolul urbanism, Porto este un oras predominant deluros si in panta, asezat pe terase si tot felul de ruperi de nivel. Asta il face sa fie plin de surprize urbanistice de vizionare a spatiului, printr-o serie de piete clar gandite, strazi stramte, capete de perspectiva puse bine in scena, oferind o calitate aparte si incantatoare de vizitare.


06070417152118O alta caracteristica urbanistica foarte interesanta este notiunea de distanta. Porto este un oras foarte mare – si asta vine de la un pasionat al mersului la picior sportiv. Ceea ce pe gps-ul telefonului arata ca ar fi foarte usor de facut in cateva minute, in realitate se strabate foarte greu. Aviz persoanelor cu program incarcat care trebuie sa fie dintr-un colt al orasului intr-altul. Nu o singura data am realizat ca si daca recurg la alergare, tot nu voi reusi sa ajung la timp. Din fericire sistemul de transport este foarte bine pus la punct, astfel ca poti ajunge foarte usor si fara dureri de cap la distanta de 2 orase de Porto, la ocean spre exemplu. Unde din nou vei da peste Alvaro Siza in intruchiparea primului sau proiect, Casa de Ceai Boa Nova. Si la nici 15 minute departare, de complexul de piscine, Piscinas de Marés. Este o incantare sa te bucuri de peisajul oceanului si liniile puternice de arhitectura alba ale lui Siza.74471429977655.560d137e6d75a

 Tot la capitolul distante se afla si intalnirea interesanta cu trecerea dintr-un oras intr-altul in aceasta zona a Portugaliei. Daca la noi Ploiestiul, Pitestiul si celelalte prime orase vecine cu Bucuresti se afla la cativa kilometri buni, Porto in schimb se afla fizic la o distanta de un pod de Vila Nova de Gaia, un oras mai modern comparativ cu tesutul traditional si mai vechi al Porto-ului, dar comparabil in marime si distanta cu Porto.


0819Mai sunt multe de spus despre Porto, despre viata de zi cu zi a locuitorilor lui, despre mancare, vin si cultura, despre pescarusi si deliciul unui oras port la apa, despre celelalte piese de arhitectura ale lui Eduardo Souto de Moura si chiar si despre biroul lui Alvaro Siza care este chiar in oras. Eu n-am mai apucat sa trec sa-i spun buna, dar e primul lucru la mine pe lista pentru la anul. Mergeti sa vizitati Porto daca aveti sansa. Nu veti regreta!