Cincsor

La Cincsor vantul adie usor.
Am descoperit Cincsor la Visuri la Cheie si pe scurt m-am simtit mandra de tara mea.  Pentru istoria care respira acolo prin toti porii bisericii fortificate si a caselor, pentru comunitatea frumoasa din sat (si unde am aflat ca de fapt sasii si tiganii nu se dusmanesc), dar mai ales pentru faptul ca este un loc autentic (da, imi place cuvantul asta), nepoluat de pensiuni orange cu termopane albe si chioscuri cu suveniruri ieftine si cojocele.
biserica-3
Cincsor este un mic sat, la cativa km de drumul national, care de altfel nu are nici indicator. Lucru pozitiv dealtfel, in contextul celor scrise mai sus. Este un sat sasesc, cu cateva strazi si o piateta centrala, unde este biserica fortificata. Este un fel de mic orasel la sat. Are tot ce-i trebuie unui sat idilic: miros de balega, vacile care pleaca dimineata la pascut, roua si racoarea diminetii, oamenii simpli, clopotele bisericii si pacea specfica unui loc unde nu se intampla mai nimic. Adica nimic din toata agitatia inutila a orasului. Caci acel nimic care se intampla acolo are darul (asta daca stai cel putin 3 zile sa zicem) de a iti intoarce frumos privirea din exterior catre interior. Interioul tau. Ca de altfel toate locurile unde nu se intampla mai nimic.
biserica-1
biserica-4
Pe de alta parte, Cincsor are insa rafinamentul si stilul specific marilor orase. Si asta pentru ca oamenii din Cincsor, sasi majoritatea lor, au considerat ca viata merita infrumusetata cu arta, sub orice forma ar fi ea – case frumos decorate, mobila pictata, gradini ingrijite cu flori colorate.
Satul detine una dintre putinele cladiri art nouveau de inceput de secol trecut ce s-au construit in Romania, in alte parti decat in marile orase. Lucru care ar putea fi privit ca o extravaganta, insa, hei, cine spune ca arta si frumosul trebuie sa fie limitate la perimetrul urban?
guest-house-6
guesthouse-4
guesthouse-5
Raman la cladirea art nouveau. Este fosta scoala, care in prezent este o bucata de guesthouse. Caci cealalta bucata este peste drum, in fosta casa parohiala.
guesthouse2
guest-house-8
Despre guesthouse poti afla mai multe aici. Eu, vorbind cu antreprenoarea care a pus cap la cap afacerea, pot spune ca, ceea ce am citit numai in cateva articole din revistele smart de business, exista si in realiate. Anume: ROH – return on hapiness. Atunci cand afacerea livreaza inapoi mai mult decat ROI, este de fapt o bucata din viata ta, o bucata careia ii dedici o bucata de suflet si care la randul ei te rasplateste cu fericire.
Chapeau!
guesthouse
guesthouse-7