Pentru copilul curios din fiecare.

 

Când eram mică mergeam cu părinții mei în vizită la o familie pasionată de modelism. Mă uitam cu venerație la avioanele înșirate în bibliotecă și fascinată la piesele neasamblate încă, din colțul dedicat hobby-ului. De atunci am demontat broaște, am dezvoltat o pasiune pentru puzzle-uri și mi-am schimbat singură ecranul de la iphone-ul scăpat pe asfalt. Tot ce poate fi asamblat (cu sau fără demontare prealabilă) îmi aprinde beculețul și-mi stârnește curiozitatea.

Una din funcțiile designului este gândirea elementelor unui obiect, pe care noi îl cumpărăm gata montat. Dar mai este acel tip de design ingenios și teribil de distractiv, care presupune conceperea unor obiecte ale căror elemente să fie suficient de simple, clare și intuitive încât să le putem asambla chiar noi, acasă. Și aici nu vorbesc de mobila de la IKEA.

Colecția “origin part III – contrast” face parte dintr-un proiect artistic mai complex, în timpul căruia designerii de la BCXSY au trebuit să se familiarizeze cu tehnici tradiționale de construire a bărcilor. Din experimentele lor au rezultat, printre altele, și câteva piese de mobilier din lemn stratificat, asamblate din elemente geometrice foarte simple. Și nu degeaba se spune că eleganța stă în simplitate!

În tradiția construirii bărcilor se știe, pare-se, că n-ai niciodată suficiente cleme pentru prinderea pieselor. De aceea designerii au folosit, pentru rigidizarea elementelor care compun masa sau taburetul, alte elemente mici de placaj.

Finisarea presupune eliminarea stratului superior al plăcilor de lemn stratificat, pentru a se vedea fibra mai bine. Canturile sunt vopsite în alb, iar contrastul sporește eleganța pieselor.

Când designul grafic se aventurează în cel industrial, rezultatul este de cele mai multe ori surprinzător. Animăluțele din lemn de diferite esențe vin într-un ambalaj la fel de simpatic, cu o ilustrație a ceea ce este în interior. Designerii colecției au avut grijă ca fibra lemnului să aibă o anumită direcție, corespunzătoare tipului de animal. Deși prea simplu de asamblat pentru cineva care caută o provocare în sensul ăsta, animăluțele – jucării sunt atât de simpatice și expresive încât, indiferent unde le-am pune, pe birou, în bibliotecă sau pe-o etajeră solitară, ar fi o prezență foarte veselă!

 

Trecem de la jucării la… lucruri foarte serioase și ne întrebăm ce te faci dacă se întâmplă, într-o situație de maximă urgență, să ai nevoie de un scaun? Un scaun! Ei bine, în cazul în care așa ceva chiar s-ar putea întâmpla, designerii de la DE Sellers propun o soluție: un scaun pe care-l poți purta cu tine cu ușurință și asambla rapid la nevoie. Conceput din elemente de placaj și cu un design grafic foarte clar, scaunul se montează fără bătăi de cap. Se recomandă folosirea lui cu generozitate la cozi cum sunt cele de la biroul de pașapoarte, permise de conducere sau administrația financiară.