Venetia e un miracol al supravietuirii. Nu faptul ca a supravietuit apelor, si ca inca sta in picioare, dar Venetia supravietuiste si pastreaza parfumul local, autentic, istoric, in ciuda milioanelor de invadatori turisti. Chiar e adevarat. Stiu multi oameni care ocolesc Venetia, spun ca apartine turistilor si ca nu este nimic autentic acolo.

Ce sa zic, poate chiar asta o face autentica. Venetia este autentica in forma asta a ei, invadata de ape si turisti. Pana la urma Venetia s-a nascut si a trait de-a lungul istoriei ca un melting pot. Si arhitectura este destul de greu de ambalat intr-un stil, este mai degraba un amestec care are sens si coerenta doar in contextul acela.
Mie imi place Venetia. E locul unde culorile, arabescurile, auriul, rosul, marmura, caramida, dantelaria se amesteca si nu sunt kitch. Deloc. Imi place Venetia pentru ca este ireal de frumoasa. Sofisticata.
Imi place mancarea si vinul. imi place Venetia pentru ca venetianii par  impasibili la invazia turistilor. Imi place Venetia ca este ca un carnaval. Imi place pentru ca este Italia.
Am fost prima data la 20 de ani la Venetia si de atunci m-am intors de cel putin 10 ori. Am stat la hostel  in Mestre si  am stat la Danieli. Indiférent de unde stai, ce mananci sau cat de indragostit esti, plimbatul pe strazi este la fel. Fericire adevarata, momentele acelea in care realizezi ca nu mai ai nevoie de nimic. E o poveste din trecut care, cel putin pe mine, ma tine puternic in prezent.
Anul asta am descoperit la Venetia urmatoarele:
Strazi si piete goale. Ireal, am fost chiar de Craciun si literalmente aproape ca nu era nimeni pe strazi. Un mare privilegiu.
Culorile caselor din insula Burano – sora lui Murano, acolo unde casele au niste culori pe care nu as indrazni poate sa le folosesc nici la interior. Iarasi, o chestiune de pozitionare in context. Legenda spune ca pescarii din Burano (care era o insula de pescari) si-au vopsit fiecare casele intr-o culoare cat mai tipatoare, ca, atunci cand se intorc cu barca de la pescuit si e foarte ceata (adica des) sa vada bine propria casa. Na.
Insula Torcello – last but not least! Torcello este de fapt prima insula locuita de venetieni, care se refugiau pe vremea aceea (450DC) din calea invaziilor Cateva secole de-a randul, Torcello a fost principala insula locuita, apoi incet incet locuitorii sa-au mutat in ceea ce este astazi Venetia. Acum insula are 10 locuitori.
Daca venetia e ireala, Torcello este supra reala, cu biserica bizantina din 638 si cu Ponte del Diavolo si peisajele care se pierd in orizonturi incetosate cu marea si cerul.
a dopo