Little black wall.
Speriați-vă! Chiar vreau să vă vorbesc despre pereți negri!
Asociem de cele mai multe ori negrul cu ideea de macabru, deprimant sau ceva gotic, mai ales pentru propria casă. Haideți să schimbăm registrul. Cum ar fi negrul ca… elegant! Îndrăzneț, fermecător, „glamorous”, chiar cameleonic, liniștitor, intim și sofisticat?
Problema este cum vă puteți decide să faceți saltul sau nu? Este nevoie de mult curaj, mai ales când vorbim de spații mici, de blocuri comuniste și tavane meschine la 2.5 m înălțime. Evident, ca în cazul multor dileme legate de estetică este o chestiune pur subiectivă și ține exclusiv de gust. Dar înainte să vă decideți luați, rând pe rând, toate avantajele pe care un perete negru le poate oferi și faceți ordine printre prejudecăți și asocieri mentale neprietenoase. Black is friendly!
Cum e cu pereții negri și lumina? În cazul luminii artificiale, negrul poate da senzația de confortabil și intim mai mult decât niște pereți albi și impersonali. Nu vă fie teamă că ar putea arăta înfricoșător sau șocant. Negrul este de fapt mult mai blând la lumină slabă. Pe timp de zi negrul absoarbe intensitatea luminii și devine relaxant și plăcut privirii. Iar dacă spațiul este mai umbros, accesorizați-l cu elemente deschise, vă asigur că are să le pună în valoare de minune! Dați-i ocazia să vă surprindă!
Ce mobilier ar merge pe un perete negru? ORICARE! Negrul scoate în evideță orice piesă de mobilier și o prezintă ochiului ca pe o piesă deosebită.
Aveți o cameră standard, de bloc, fără detalii arhitecturale? Încercați puțin negru sau o nuanță foarte închisă și “cutiuța voastră de chibrituri din anii ‘80” are să vă surprindă cât de chic poate să arate! Același lucru este valabil și pentru încăperi mici, băi sau holuri. Aveți grijă doar să compensați cu suficientă lumină artificială și accesorii cât mai deschise. Mai mult, negrul pe o suprafață imperfectă, denivelată, cum sunt pereții blocurilor noastre arată excelent! Mai rămâne tavanul problematic, unde se proiectează umbrele corpurilor de iluminat…
Ca experiment, am să-mi pun un perete la bătaie. Simțeam de mult nevoia să-i dau o notă aparte, tocmai pentru că este cel mai insignifiant perete din casă: este primul pe care-l vezi pe holul mic atunci când ieși din baie. Este prea înghesuit pentru depozitare și destul de mic. Vă țin la curent!
Și ca să vă faceți o idee iată un exemplu de “before & after” de pe decor8. Nu este deloc întunecat sau trist, iar abajururile de hârtie de la IKEA sunt exact accentul potrivit. Fancy, nu?
Dacă vorbim despre pereți negri, atunci dați liber la texturi și materiale naturale. Puteți crea o atmosferă foarte blândă și intimă dacă accesorizați interiorul cu mobilier din lemn natur, plante sau materiale pufoase sau aplicați un tapet cu un pattern discret sau texturat.
www.doorsixteen.com
Pentru un efect foarte “light”, încercați cu mobilier și accesorii albe și nu veți da greș.
Și mai știți ce vă spuneam săptămâna trecută despe culoare? Ei bine, negrul este un suport ideal să vă jucați cromatic. Fiți îndrăzneți și nu faceți rabat de la culori! Exact ca “the little black dress”, “the little/ big black wall” pune în prim plan orice accesoriu de mobilier sau decor și poate stăpâni și armoniza mai multe nuanțe laolaltă. Contrastul negru-galben este și în ambient un succes garantat, iar pentru o notă mai sofisticată combinați negrul cu auriul. De la KARE aveți niște opțiuni minunate.
oglindă aurie KARE
Nu v-am convins încă? Bine… Atunci vă spun că pe negru orice tablou sau fotografie puneți are să iasă-n evidență ca într-o galerie de artă. Negrul are talentul ăsta. Nu-l neglijați!
Am să închei cu partea mea preferată: pereți negri pe care se poate scrie cu creta! Uau! Citiți și despre vopsea magnetică și nu vă fie teamă să puneți orice idee în aplicare! Spre exemplu, abajurul de hârtie albă de la IKEA a fost vopsit cu buline negre pentru a merge pe aceeași idee de alb-negru.
Și dacă tot nu v-am convins, vă spun că și Nina Simone cântă despre asta: “Black is the colour of my true love’s… walls”. Cum? Nu așa zice?!
Go black!